Vi finder lækager på fjernvarmenettet med grønt sporstof

Gladsaxe Fjernvarme tilsætter et grønt sporstof til fjernvarmevandet for at lokalisere lækager i forbrugernes varmtvandsbeholdere og fjernvarmevekslere. Hvis du som fjernvarmekunde har et læk i dit udstyr, kommer der grønt vand ud af den varme hane. Farvestoffet er ufarligt og forsvinder hurtigt igen.

Er der læk i fjernvarmenettet, koster det penge for fjernvarmekunderne
Når der kan trænge vand ind og ud af fjernvarmesystemet, slider det unødigt på systemet. Vandet i fjernvarmerørene er af en særlig type, som sikrer lang levetid til fjernvarmerørene. Derfor giver det også en ekstra udgift, når der skal tilføjes nyt vand, ligesom indtrængen af almindeligt vand i systemet sænker vandkvaliteten. Hvis vand forsvinder fra systemet, ændrer trykket i rørene sig, hvilket også har betydning for varmeforsyningen.

”Når der er den rigtige vandmasse og det korrekte tryk i rørene, kan nettet holde i mange år. Vi passer og plejer det og laver hele tiden beregninger, så det fungerer optimalt. Men hvis vandet siver ud rundt omkring, kører det ikke helt, som det skal. Det slider i en grad, som kan betyde, at nettet skal skiftes mange år før tid. Og det koster”, siger Tom Køhlert, som er teamleder for driften.

Ved at lokalisere og reparere de aktuelle lækager i varmtvandsbeholdere og vekslere, minimerer vi altså ikke blot vandspild, men forlænger også udstyrets levetid. Og det er med til at fastholde en fornuftig fjernvarmepris for dig som fjernvarmekunde.

Du får kun grønt brugsvand, hvis der er en utæthed hjemme hos dig
Det vil være få fjernvarmekunder, der oplever, at det varme vand bliver grønt. Når fjernvarmen opvarmer dit brugsvand via en veksler eller en varmtvandsbeholder, kan der trænge fjernvarmevand ind i dit brugsvand, hvis der er en utæthed i veksleren eller varmtvandsbeholderen. Det er ikke farligt, men utætheden skal laves, for det er ikke meningen, der skal være fjernvarmevand i dit brugsvand. Når lækagerne bliver udbedrede, kommer der ikke længere grøn farve i dit vand. På den måde hjælper det grønne sporstof både dig med at finde og udbedre fejl i din varmeinstallation, og det hjælper os med sikre fjernvarmerørenes levetid.

Sporstoffet er ufarligt og bruges i mange sammenhænge
Det farvestof, som vi bruger til at spore lækager, hedder uranin og er ufarligt. Det har i de sidste ca. 30 år været brugt på hospitaler som kontrastvæske ved undersøgelse af bl.a. øjne, hjerte og kranium. Det findes også i bl.a. i sæbe og kosmetik.

Midlet er velkendt og brugt hos fjernvarmeselskaber i Nordsjælland, København, på Fyn og i Jylland. Det tilsættes i begrænsede mængder og er så harmløst, at man uproblematisk kan bade og vaske op i det. Desuden nedbrydes stoffet hurtigt med en halveringstid på ca. 15 minutter under sol, hvilket betyder, at det ikke længere kan måles efter blot få dage i dagslys.

Uranin er et stof med en kraftig farve, som gør det anvendeligt til sporing. Man kan blive forskrækket, hvis ens vand pludselig er grønt, men stoffet er ikke spor farligt at bade i. Når lækagen er udbedret, vil der ikke længere være grøn farve i dit varme vand.

Sporstoffet vil dog i langt de fleste tilfælde kun komme ud med det varme vand, så hvis du gerne vil undgå den grønne farve, kan du nøjes med at bruge det kolde vand, indtil dit anlæg er repareret.

Kommer der grønt vand fra den varme hane, er det tegn på, at din installation er utæt. I det tilfælde skal du kontakte os på tlf. 70 20 58 50 eller via e-mailen info@ggfjernvarme.dk, så vi kan rådgive dig.

Har du en abonnementsløsning (Model A), kommer vi og udbedrer skaden, og vi står for reparation eller udskiftning af dit udstyr. Ejer du selv dit fjernvarmeanlæg (Model B), er det dit eget ansvar at få fat i en VVS`er, og du må selv betale. Under alle omstændigheder står vi til rådighed med vejledning.