Tema: Vi finder lækager med grønt sporstof

I juli måned tilfører vi grønt sporstof til fjernvarmevandet for at lokalisere lækager i brugernes varmtvandsbeholdere og fjernvarmevekslere. Hvis du som fjernvarmekunde har et læk i dit udstyr, kommer der grønt vand ud af den varme hane. Farvestoffet er ufarligt og forsvinder hurtigt igen.

Huller i nettet er penge ud ad vinduet hos forbrugerne
Når vandet siver ud af fjernvarmesystemet, er det nødvendigt at tilføre nyt. Det aktuelle vandtab giver en ekstraudgift i form af varmetab og køb af spædevand. Derudover slider det unødigt på fjernvarmenettet, hvis vi ikke lukker hullerne. For når vand forsvinder, ændrer trykket i rørene sig, og det slider på systemet.

”Når der er den rigtige vandmasse og det korrekte tryk i rørene, kan nettet holde i mange år. Vi passer og plejer det og laver hele tiden beregninger, så det fungerer optimalt. Men hvis vandet siver ud rundt omkring, kører det ikke helt, som det skal. Det slider i en grad, som kan betyde, at nettet skal skiftes mange år før tid. Og det koster”, siger Tom Køhlert, som er teamleder for driften.

Ved at lokalisere og reparere de aktuelle lækager i varmtvandsbeholdere og vekslere, minimerer vi altså ikke blot vandspild, men forlænger også udstyrets levetid. Og det er med til at fastholde en fornuftig fjernvarmepris for dig som fjernvarmekunde.

Sporstoffet er ufarligt og bruges i mange sammenhænge
Det farvestof, som vi bruger til at spore lækager, hedder uranin og er ufarligt. Det har i de sidste ca. 30 år været brugt på hospitaler som kontrastvæske ved undersøgelse af bl.a. øjne, hjerte og kranium. Det findes også i bl.a. i sæbe og kosmetik.

Midlet er velkendt og brugt hos fjernvarmeselskaber i Nordsjælland, København, på Fyn og i Jylland. Det tilsættes i begrænsede mængder og er så harmløst, at man uproblematisk kan bade og vaske op i det. Desuden nedbrydes stoffet hurtigt med en halveringstid på ca. 15 minutter under sol, hvilket betyder, at det ikke længere kan måles efter blot få dage i dagslys.

”Uranin er et stof med en kraftig farve, som gør det anvendeligt til sporing. Man kan blive forskrækket, hvis ens vand pludselig er grønt, men stoffet er ikke spor farligt at bade i”, lyder det fra vores tekniske assistent Jim Sandau.

Sporstoffet vil dog i langt de fleste tilfælde kun komme ud med det varme vand, så hvis man gerne vil undgå den grønne farve man kan nøjes med at bruge det kolde vand, indtil ens anlæg er repareret.

Klik her for at læse en videnskabelig rapport om stoffet og brugen af det til sporing fra Alectia.

Kontakt os, hvis dit vand er grønt
Vi vil vi søge efter huller i vekslere og varmtvandsbeholdere i to områder i Gladsaxe med i alt ca. 1.450 fjernvarmekunder.

Bor du i et af de markerede områder på kortet nedenfor, og får du grønt vand ud i hanen, er det tegn på, at din installation er utæt. I det tilfælde skal du kontakte os på tlf. 70 20 58 50 eller via e-mailen info@ggfjernvarme.dk, så vi kan rådgive dig.

Har du en abonnementsløsning (Model A), kommer vi og udbedrer skaden, og vi betaler for reparation eller udskiftning af dit udstyr. Har du en selvfinansieret løsning (Model B), er det dit eget ansvar at få fat i en VVS`er, og du må selv betale. Under alle omstændigheder står til rådighed med vejledning.

Klik her for at finde svar på FAQ om det grønne sporstof.

Sporstof – berørte områder